Zonnesteek of hitteberoerte?

De zon zorgt niet alleen voor een goed humeur, een bruin kleurtje, maar maakt ook vitamine D aan. Dit is belangrijk voor sterke botten, tanden en het afweersysteem. Maar daarnaast kan een teveel aan zon (warmte) ook negatieve effecten hebben.

Een zonnesteek

Als het warm is, verlies het lichaam vocht door te transpireren. Dit verdampt en zo koelt het lichaam zichzelf. Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit uit zich in een rode huid, heftig transpireren, hoofdpijn, duizeligheid, overgeven en slap voelen. Het risico op een zonnesteek is het groots bij inspanning, zoals bij sporten. Maar ook ouderen lopen een groter risico omdat de warmteregeling in het lichaam vermindert.  En ouderen vaak minder drinken en medicijnen gebruiken. Zo onttrekken plastabletten vocht aan het lichaam. Zorg bij inspanning in de zon dan ook altijd voor voldoende vocht, een pet of hoed en blijf niet te lang in de zon.

De eerste tekenen van een zonnesteek zijn vaak naast een warm lichaam, weinig plassen en zich niet lekker voelen.  Het helpt dan om met een spons over de armen en benen te wrijven. Het belangrijkste is om meteen te koelen, het liefst over het hele lichaam en zou koud mogelijk.  Of koel eventueel de nek met een koude doek of spons.  Gaat het niet beter, neem dan contact op met de huisarts. Een zonnesteek kan zelfs overgaan in een hitteberoerte als u niet op tijd afkoelt.

Een hitteberoerte

Bij een hitteberoerte stijgt de temperatuur tot een gevaarlijke hoogte, zelfs boven de 41 graden. Het lichaam is extreem warm, maar kan zijn warmte niet kwijt. In een voorstadium is er sprake van misselijkheid, overgeven, coördinatieverlies , wazig zicht en duizeligheid. Bij deze klachten is het zaak om zo snel mogelijk een huisarts in te schakelen en het lichaam te gaan koelen.