Recept november: Stamppotje rode biet met pittige vleesreepjes

Een kleurrijke stamppot die vliegensvlug op tafel staat.

Rode bieten bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en B11 en kalium, magnesium en calcium. Bieten bevatten nitraat, te veel nitraat is niet gezond, de hoeveelheid in gekookte bieten is echter niet gevaarlijk.

Ingrediënten voor twee personen
  • 600 gram aardappelen
  • 500 gram gare rode bietjes
  • 1 kleine ui
  • 1 appel
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 150 gram varkensvleesreepjes of nasivlees
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • mespunt chilipoeder
  • 100 ml halfvolle melk
  • azijn
Bereiding
  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Maak de bietjes schoon en snijd ze in blokjes.
  3. Pel de ui en snijd hem klein.
  4. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  5. Verwarm de bietjes in een bodempje water met de ui, de appelblokjes, de kruidnagels en het laurierblad.
  6. Bak het vlees in de hete margarine met het paprikapoeder en het chilipoeder in 5 minuten gaar en bruin.
  7. Breng de melk aan de kook.
  8. Giet de gare aardappelen af en stamp ze fijn.
  9. Meng er de bietjes door en maak er met hete melk een smeuïge stamppot van. Maak de stamppot eventueel op smaak met een beetje azijn.
  10. Schep de vleesreepjes erop.

Eet smakelijk!