Carpaccio (Italiaans koud voorgerecht) voor 4 personen
De oorsprong van de naam Carpaccio voor dit gerecht? Het gerecht werd in 1950 bedacht door de restaurant/bar eigenaar van Harry’s Bar Giuseppe Cipriani die gravin Amalia Mocenigo vaak te gast had. Zij leed aan bloedarmoede en kreeg het advies meer rauw rood vlees te eten. Cipriani bedacht voor haar het gerecht van dun gesneden rauwe ossenhaas met een dressing van mayonaise, worcestersaus, citroensap, zout en peper. De reden dat de naam van de schilder Vittore Carpaccio werd gebruikt was omdat hij op dat moment werd geëerd met een grote tentoonstelling in zijn geboortestad Venetië. De kleurcombinaties van het gerecht deed Cipriani denken aan de kleuren die door de schilder in zijn schilderijen werden gebruikt.
Carpaccio bevat veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink. Het ijzergehalte is ook ruim 2x zo hoog als bijvoorbeeld in kip. En dit gerecht is gemakkelijk te bereiden.
Ingrediënten:
- 250 gram runder carpaccio (liefst van de slager)
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram pijnboompitten
- 30 gram rucola salade
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- naar behoefte versgemalen peper en zout
Bereiding:
- Verdeel de carpaccio over de 4 borden
- Voor de dressing: meng de balsamico azijn, olijfolie en eventueel wat zout en peper door elkaar en verdeel het over de borden
- Verdeel de rucola over het vlees en schaaf de Parmenzaanse kaas over het gerecht
- Combinatie tip: lekker met geroosterde pijnboompitten
Eet smakelijk!