Jachtschotel met rundvlees en aardappelpuree is een heerlijk winters recept
Ingrediënten:
- 500 gr sukadelappen in blokjes
- 250 gr kastanjechampignons in plakjes
- 50 gr ontbijtspek in kleine stukjes
- 2 middelgrote winterpenen in plakjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 6 jeneverbessen
- versgemalen zout en peper
- 500 gr geschilde kruimige aardappelen
- snufje gemalen nootmuskaat
- versgemalen zout en peper
- 50 gr boter
Bereidingswijze
Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen. Bestrooi de blokjes vlees met versgemalen zout en peper en smelt een klontje boter in een ruime braadpan. Leg het vlees in de braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur aan, tot het vlees een mooi bruin kleurtje heeft. Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij. Leg de gesnipperde ui, reepjes ontbijtspek en plakjes wortel in het bakvet in de braadpan en laat het op laag vuur 5 minuutjes zachtjes bakken. Het geheel moet wat zacht worden, maar niet bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Breng het geheel op smaak met versgemalen zout en peper. Leg het vlees terug in de braadpan.
Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Het is handig om hiervoor een thee-ei of een zakje voor losse thee te gebruiken. Zo verdwalen de jeneverbessen en kruidnagels niet en kun je ze na het stoven gemakkelijk eruit vissen. Voeg eventueel water toe als het vlees te droog staat. Laat het geheel ca 3,5 – 5 uur stoven op het laagste pitje, tot het vlees uit elkaar valt. Laat het laatste half uur het deksel van de pan en voeg eventueel 4 el allesbinder toe om de saus wat meer in te laten dikken.
Smelt ondertussen een klein klontje boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur lekker bruin. Verwijder de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels. En roer de champignons er doorheen.
Aardappelpuree: Snijd de geschilde aardappelen in gelijke stukken en kook ze in ca 20 minuten gaar in ruim water met zout. Giet de gekookte aardappelen af boven een kommetje, zodat het kookvocht bewaard blijft. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper en roer de boter, versgemalen zout en peper en wat gemalen nootmuskaat er goed doorheen. Voeg in kleine delen wat van het kookvocht toe en roer goed door. Voeg net zoveel toe als nodig om een lekkere smeuïge puree te krijgen.
Jachtschotel afmaken
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Verdeel het stoofvlees over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree er overheen en trek strepen met een vork. Bestrooi het geheel met een dun laagje paneermeel. Leg een paar dunne plakjes boter er bovenop en schuif de schotel in de oven. Bak het geheel ca 30 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin ziet.
Eet smakelijk!