Zorg voor de mond
Een gezonde mond en daarbij een goede mondzorg kan veel problemen voorkomen. Erfelijkheid, voeding, een tekort aan vitaminen, medicatie en stress zijn van invloed op het risico voor het ontstaan van tandvleesontstekingen. Maar ook de poetsgewoonten spelen een rol. Tandvleesontstekingen kunnen klachten geven zoals gevoeligheid, een slechte adem of smaak en bloedend tandvlees. Maar vaak zijn de signalen zo mild, dat u geen klachten ervaart maar wel een tandvleesontsteking heeft. Een tandvleesontsteking heeft een negatieve invloed op uw algemene gezondheid en kan zelfs de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Ook kunnen problemen met het (kunst)gebit ertoe leiden, dat iemand slecht eet en zelfs ondervoed raakt. De controles bij de tandarts en het eventueel laten verwijderen van tandsteen helpen problemen voorkomen en zelfs te genezen. Blijf ook met een kunstgebit uw controles inplannen.
Belangrijk voor een goede mondgezondheid
- Mondhygiëne: Poets uw tanden tweemaal per dag in combinatie met ragers en flosdraad . U voorkomt hiermee zowel gaatjes als ontstoken tandvlees.
- Een gezond voedingspatroon: Probeer de eet- en drinkmomenten te beperken tot zeven maal per dag. En let op het gebruik van suikers.
- Tandarts: Bezoek met regelmaat (periodieke controle) uw tandarts of mondhygiënist.
Zorg voor een ander
Als u mantelzorger bent, houd dan goed in de gaten dat degene voor wie u zorgt regelmatig de tanden poetst. Bij twijfel of het wel goed gebeurd, kunt u altijd het poetsen overnemen. Mensen met dementie kunnen niet goed meer aangeven dat ze last van hun tanden of gebit hebben. Vaak uit zich dit in verward, onrustig of agressief gedrag. Wees dan ook alert wanneer iemand slechter gaat eten en drinken, veel aan het gebit zit en moeizaam gaat praten.