Leestips voor de zomer

Voor u een lijst met acht boeken, van roman tot detective. De lijst is samengesteld met Huis 73.

In Het wilde eiland, het eerste deel in de gelijknamige romanserie van Karen Swan, leidt Effie een heerlijk leven op een afgelegen eiland aan de kust van Schotland, tot haar wereld plotseling instort…
In de detective De redder van Matthijs Deen vinden Nederlandse vakantiegangers aan de kust van Northumberland de skeletresten en een reddingsvest van een drenkeling. Het reddingsvest is van de sleepboot Pollux, die 21 jaar eerder zonk ten noorden van Rottumerplaat. Alle bemanningsleden werden destijds gered, behalve de kapitein. De recherche onderzoekt de zaak.
In het boek ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ van Adriaan van Dis volgen we het verhaal van de negenjarige Adriaan die gedurende een zomer opgevangen wordt in het huis van zijn grootouders te Breda. Zijn vader heeft op dat moment een inzinking vanwege zijn oorlogsherinneringen. Adriaan ontmoet Ommie, de dienstbode die zich verzet tegen haar dienende rol. De jongen en Ommie ontwikkelen een hechte band en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen.
In ‘Al het blauw van de hemel van Mélissa da Costa volgen we het verhaal van Emile. Nadat bij Emile jong-alzheimer werd vastgesteld, besluit hij het ziekenhuis en het medeleven van zijn familie en vrienden te ontvluchten. Stiekem koopt hij een camper en plaatst een advertentie voor een reisgezel. Hij ontvangt een antwoord van Joanne, een mysterieuze jonge vrouw. Het is de start van een adembenemend mooie roadtrip…..
In Zoutelande van Linda van Rijn verheugt Eline van As zich op de vakantie met haar vriendinnen Lydia en Sascha. Hun vriendschap ontstond tijdens jaarlijkse vakanties die ze als kind doorbrachten in Zoutelande. Sindsdien ontmoeten zij elkaar jaarlijks in september. Dit jaar komen ze bijeen in het strandpaviljoen dat Lydia runt met haar man Gert. De vriendinnen genieten dan ook volop. Onderhuids voelt het echter ongemakkelijk. Wanneer Eline ontdekt wat er aan de hand is, zit ze er tot haar oren in.
In ‘De man met duizend gezichten’ van Lex Nooteboom raakt een Nederlandse vrouw in een voormalige Sovjetstaat verwikkeld in politieke intrige en een gevecht voor de veiligheid van haar gezin wanneer haar man onder druk wordt gezet om zijn tweelingbroer op te volgen als president.
‘Bededen in het dal ‘van Paolo Cogneti gaat over Luigi en Alfredo, twee broers die opgroeiden op de berg, en nadien elk huns weegs zijn gegaan. De een bleef in het dal en trouwde met Elisabetta, een stadsmeisje uit Milaan dat voor het echte leven koos, de ander ging het slechte pad op, belandde in de gevangenis en emigreerde nadien naar Canada. Nu is hun vader overleden en moet de erfenis verdeeld worden.
‘De winter voorbij’ van Isabel Allende vertelt over de Chileense Lucía (60+) die gastdocente is aan een New Yorkse universiteit. Ze huurt een deel van het grote huis van Richard, de oude, alleenstaande man die haar heeft aangenomen. Wanneer de straten van New York onder de sneeuw bedolven liggen, botst Richard tegen een auto. Deze wordt bestuurd door Evelyn, afkomstig uit Guatemala en illegaal werkzaam als kinderoppas. In de kofferruimte van de auto ligt het lichaam van een vrouw.