Met de stijgende prijzen in de winkels, lijkt gezond en betaalbaar eten een hele opgave. Enkele tips om u op weg te helpen.
- Bekijk wat u nog aan voorraad in huis heeft. Maak een menuplanning voor de komende dagen en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Mensen die een boodschappenlijstje maken, gooien per jaar 9 kilo minder voedsel weg.
- Bezoek de markt; Op de markt koopt u veel verse producten voor weinig. Zeker aan het einde van de dag. Vergelijk ook de prijzen van de verschillende supermarkten. Koop zo min mogelijk voorgesneden groente. En koop alleen wat u nodig heeft. Probeer ook eens groenten uit de diepvries.
- Koop lokaal en seizoensgebonden producten. Groenten en fruit van het seizoen zijn goedkoper. En
- Ruil vlees in voor een ei, peulvruchten of vleesvervanger.
- Koop groot in. Het kan voordelig zijn om groots in te kopen. Klein verpakkingen in de supermarkt zijn namelijk vaak duurder dan grootverpakkingen.
- Bekijk ook eens de onderste schappen en de kiloprijs. De voordeligste producten liggen meestal onderin en niet op ooghoogte.
- Wees kritisch op aanbiedingen. Als het niet in de aanbieding was geweest, had u het dan ook gekocht? En is het wel een ‘aanbieding’? Aanbiedingen van merkproducten zijn vaak toch nog duurder dan het product van het huismerk.
- Supermarkten prijzen producten vaak af, als de houdbaarheidsdatum nadert. Maar koop het alleen als het in uw weekplanning past. Of maak eens gebruik van “Too Good To Go. Dit is een speciale app, waarin winkeliers hun producten waarvan de houdbaarheidsdatum aflopen, tegen een klein bedrag aanbieden.