Rode bieten bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en B11 en kalium, magnesium en calcium. Bieten bevatten nitraat, te veel nitraat is niet gezond, de hoeveelheid in gekookte bieten is echter niet gevaarlijk.
Ingrediënten voor twee personen
- 600 gram aardappelen
- 500 gram gare rode bietjes
- 1 kleine ui
- 1 appel
- 3 kruidnagels
- 1 laurierblad
- 150 gram varkensvleesreepjes of nasivlees
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- mespunt chilipoeder
- 100 ml halfvolle melk
- azijn
Bereiding
- Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
- Maak de bietjes schoon en snijd ze in blokjes.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Schil de appel en snijd hem in blokjes.
- Verwarm de bietjes in een bodempje water met de ui, de appelblokjes, de kruidnagels en het laurierblad.
- Bak het vlees in de hete margarine met het paprikapoeder en het chilipoeder in 5 minuten gaar en bruin.
- Breng de melk aan de kook.
- Giet de gare aardappelen af en stamp ze fijn.
- Meng er de bietjes door en maak er met hete melk een smeuïge stamppot van. Maak de stamppot eventueel op smaak met een beetje azijn.
- Schep de vleesreepjes erop.
Eet smakelijk!