Met de volgende tips houdt u ook als u ouder wordt de controle over de geldzaken:
-
Uw inkomsten en uitgaven bijhouden
Houd uw inkomsten en uitgaven bij in bijvoorbeeld een huishoudboekje voor een handig overzicht.
2. Seintjes instellen
Wilt u op de hoogte gehouden worden als het saldo op de bankrekening verandert? Bijvoorbeeld als u rood staat? Bij meerdere banken (Zoals SNS en Rabobank) is het mogelijk hiervoor een seintje in te stellen. Via een e-mail of sms wordt u op de hoogte gehouden. Zo bent u altijd op de hoogte als er iets op uw rekening gebeurt. Op deze manier hoeft u niet steeds in te loggen om de transacties te bekijken.
3. Paslimiet verlagen
Uw paslimiet is het bedrag dat u per dag maximaal kunt pinnen of opnemen met uw betaalpas. In een winkel mag u standaard met de pas tot € 2.500 betalen in een winkel. Dit is een behoorlijk bedrag. Als u dit te hoog vindt, kunt u de limiet op de pas verlagen. Op deze manier loopt u minder risico dat er ongewild grote bedragen van uw rekening worden afgeschreven.
4. Regelmatig de rekening controleren
Het regelmatig controleren van de bankrekening is een goede manier om controle te houden over de uitgaven.
5. Een aparte rekening openen
Is er iemand die regelmatig boodschappen voor u doet? Dan kunt u hiervoor ook een aparte rekening open en de boodschappenhulp machtigen om die rekening te gebruiken. U stort het geld en degene die de boodschappen voor u doet, kan van die rekening de boodschappen betalen. En die kan dus niet bij de rest van u geld. Een extra betaalrekening kost wel geld. Vraag bij uw bank naar de kosten.
6. De juiste persoon volmacht geven
In bepaalde situaties kan het wenselijk zijn om iemand te (tijdig) volmachtigen die u financieel mag vertegenwoordigen. Dit kan natuurlijk uw partner of een familielid zijn. Of zelfs twee personen, die elkaar kunnen controleren.